duminică, 27 noiembrie 2011

Artă cazonă











Un alt monument ratat, construit după principiul: "Avem bani, uite un loc liber, hai să punem ceva pe el!"  Sigur, motivul e generos: să păstrăm memoria celor care au murit, după 1989, în diverse misiuni militare în afara graniţelor. În războaiele altora, dar ăsta e un simplu amănunt.

Monumentul lui Bălcescu este o bazaconie din pricina contextului(statuia este pusă într-un soi de lighean din beton, cu nişte ţâşnitori, fiind o ofertă doi în unu, adică şi fântână arteziană, şi statuie, totul străjuit de două tunuri anti-tanc!), statuia propriu-zisă fiind, după umila mea părere, o operă de artă, controversată, dar operă de artă.

Monumentul din Parcul Palatului Copiilor este rudimentar, din punct de vedere artistic. Nu ştiu cine-i autorul(autorii?), dar mai bine aşa: anonimatul îl(îi) serveşte! Ca să nu spun că nici monumentul ăsta nu comunică, nu intră în legătură cu ceea ce se află în jurul său. Mi-e greu să accept coşurile alea de gunoi, pergolele, băncile, care îl flanchează. Ca să nu mai vorbesc despre felul în care arată acum faţada Palatului Copiilor. 

Simplitatea nu se mai poartă? L-am uitat pe Brâncuşi? Sau contează cantitatea, şi mai deloc calitatea? Dracu' ştie! Oricum, oraşul ăsta arată ca vai mama lui!




În schimb uităm că se poate şi altfel, vezi monumentul din parcul Carol. Este unul dintre cele mai frumoase monumente ale oraşului, lăsat în paragină, deşi la poalele lui au mutat mormântul Soldatului Necunoscut. Cu inevitabilele tunuri, şi s-a dus dracului eleganţa! Ba, mai mult, tot felul de cretini îl vor distrus, că, de, e "comunist"! Lasă că împânzim oraşul cu cretinisme de genul celor două despre care v-am pomenit... 

Un comentariu:

Ando spunea...

Nu prea inteleg de ce trebuia inca un monument cand exista cel din fata Academiei Militare, amplasat intr-adevar intr-o pozitie cu perspectiva larga, deci cu vizibilitatea necesara unei astfel de lucrari. A, probabil, pentru ca-i facut de comunisti -asta ar fi argumentul suprem al dobitocilor.
In fapt, trebuia si Oprea sa mai cheltuiasca niste bani, iar Piedone hop si el cu tricicleta
ca nu se stie niciodata!
Credeam ca s-au potolit idiotii care se tot legau de monumentul din Parcul Carol.
Adevarul e ca atunci cand nu esti in stare sa realizezi si tu ceva serios,stabil si recunoscut, dai
in stanga si-n dreapta cu mizerie poate, poate aude cineva si de tine.
PS :noul monument, in sine, chiar asa "cazon" cum i-ai zis, nu-i rau dar amplasarea e calica si mizera adica il ascunde privirilor.

De ani de zile, zace in Piata Presei soclul golit de statuia lui Lenin. Eu acolo l-as fi pus.