marți, 5 iulie 2011

Ghiveciul din Piaţa Universităţii



Înţeleg foarte bine ce reprezintă pentru unii dintre bucureşteni Piaţa Universităţii. Deşi mai puţin amintită în aceste zile, Piaţa înseamnă în primul rând baricada din noaptea de 21 spre 22 decembrie 1989. După care ea înseamnă "Fenomenul Piaţa Universităţii", înseamnă "golanii", violenţele din 13-15 iunie 1990.


Ireductibilii zonei au ţinut să marcheze, fiecare cum l-a dus capul, evenimentele mai sus pomenite. Îmi amintesc ce nebunie a fost până s-a putut vărui peretele ăla de la Arhitectură. N-am înţeles de ce trebuie să stea crucile alea vechi, din piatră, în rondul de la Universitate. Cum n-am înţeles de ce a apărut acolo monumentul de prost gust, care nu face nimic pentru cinstirea memoriei lui Paţurcă. Iar chestia aia care marchează "kilometrul zero al democraţiei" este o...mă rog, să uităm de anatomie! 


Nu s-ar putea găsi o formă, decentă, de a păstra amintirea acelor evenimente? Care să ducă în deriziune semnificaţia lor, prin modul cretin în care sunt exprimate? Pe flăcăii care predau şi învaţă la Arhitectură nu-i iau de ochi mizeriile alea? Un proiect, ceva, măcar să avem un subiect de discuţie?

Niciun comentariu: