sâmbătă, 16 mai 2009

Oraşul nostru'i un ghiveci(1)



Un ghiveci arhitectonic. În perimetrul delimitat de bulevardele Dacia, Bălcescu, Republicii şi Calea Moşilor s-a păstrat, printr-o minune, o parte din "regretatul" Bucureşti, cel supranumit "Micul Paris". Poate că, luate fiecare în parte, multe dintre casele rămase acolo îşi au farmecul lor. Dar ansamblul este îngrozitor! Nimic nu se leagă, nu există o unitate de stil, nu aceea uniformizatoare, de tip Berceni sau Drumul Taberei. E un...ghiveci! Şi ca lucrurile să fie şi mai rele, cei care au bani au cumpărat case aici. Unii le-au dărâmat, şi în locul lor răsar tot felul de cuburi lipsite de personalitate, care se potrivesc ca nuca'n perete cu locul. Alte case sunt renovate aproximativ, fără un arhitect care să le spună proprietarilor ce şi cum. Iar altele sunt lăsate în paragină, pur şi simplu.
Mai am ceva fotografii din zonă, pe care le voi posta mâine. Mă interesează părerea voastră: cum poate fi conservată zona, pentru că are potenţial? Cine trebuie să facă ordine aici?

















Un comentariu:

geomarz spunea...

Exista un proiect de restaurare facut Facultatea de Arhitectura Ion Mincu, cu tot ce-i trebuie, cu identificare zone, cu modalitate de restaurare, cine poate face, cum se accede ... Problema este de finantare. Si s[ se dea drumul la proiect la nivelul Capitalei. Pe vremea lui VIdeanu a fost o promisiune, dar numai atit. Nu stiu daca s-a mai reinsistat.