vineri, 14 octombrie 2011

Sistematizarea, de la comunism la capitalism
















Strada asta, despre a cărei existenţă am aflat din pură întâmplare(căutam un loc de parcare pe lângă Casa de Pensii de pe bulevardul Lacul Tei) este un rezumat cât se poate de elocvent al celor două decenii de transformări măreţe ale capitalismului de cumetrie din Republica Ruptă în Cur România. 

A fost o stradă cu case modeste, locuite de oameni de condiţie modestă,  într-un cartier periferic, şi care a scăpat, printr-o minune, de sistematizarea socialistă, care, în esenţă, a fost ineptă, pentru că a uitat că unei locuiri civilizate îi trebuie multe alte lucruri, în afara blocurilor trase la indigo.

Să nu credeţi că sistematizarea capitalistă e mai deşteaptă. Nu, e la fel de ineptă. Oamenii cu bani au cumpărat căsuţele mai mult sau mai puţin dărăpănate şi au ridicat oribilităţile pe care le vedeţi, majoritatea ascunse sau apărate de adevărate ziduri de fortăreaţă.

În câţiva ani nu va mai rămâne nimic din vechile case. Multe sunt deja rase, şi se aşteaptă doar un moment propice pentru a fi construite alte oribilităţi precum cele din fotografie. Pe strada aia, care se numeşte Turnul Eiffel(sic!) au fost investite peste o sută de milioane de euro, de la un capăt la altul al ei. Fără nicio exagerare! 

De unde au venit banii ăştia? Ce afaceri au generat mormanul ăsta de bani? Câţi au fost fiscalizaţi? Ne mai întrebăm de ce suntem săraci?

Un comentariu:

Anonim spunea...

Fenomenul se numeste "gentrificare", pe romaneste pedeserizare sau mall-uire. Desigur ca la noi are un specific national, imbogatitii de tranzitie nu tin cint nici de criteriile FUNCTIONALE, ce sa mai zicem de cele estetice! Daca in locul unei casute cu maxim un etaj si cu curte, apare nu doar un ditamai vilori, ci un blocusor P+2, in care fiecare familie are doua autiturisme, este clar cum se perturba circulatia in zona! Iar vilele sau bloculetele respective folosesc ades peste 90% din suprafata terenului ... Exemplu sunt numeroasa, exist strazi pe care mi poti vedea si vechile case, dar si noile dezvoltari, adeseori in culori stridente!