sâmbătă, 24 mai 2008

Graffiti
Pe cine nu enervează pereţii desenaţi cu tot felul de bazaconii, una mai ciudată decât alta? Sau vagoanele vechi de metrou? Sau gardurile? După ce că Bucureştii arată în halul în care arată, desenele delirante şi fără noimă ale unor tineri mai lipseau! Sună moralizator, nu-i aşa? Un bătrân acru, care nu mai înţelege noile generaţii...
Şi da, şi nu. Omul simte nevoia să se exprime, şi îşi alege mijloacele care fie îi sunt cele mai la îndemână, fie sunt cele mai directe şi mai expresive.
Nu-mi ascund nici eu enervarea în faţa unora dintre aceste "opere de artă". Am convingerea că ele nu exprimă altceva decât sadism, sunt făcute special să enerveze. Altele sunt interesante, şi chiar spun ceva, cel mai adesea cu umor.
Am văzut în International Herald Tribune un articol dedicat "The Cans Festival" de la Londra. Festivalul are şi un site, care poate fi accesat aici: http://www.thecansfestival.com/. Câteva dintre cele mai interesante lucrări le prezint şi eu. Veţi remarca şi influenţe ale unor artişti pop cunoscuţi, cum este Andy Warhol. Unele lucrări, făcute cu şablonul, aşa zisele stenciluri, au ajuns la Galeriile Sotheby's, unde s-au vândut pe sume care au mers până la circa 100.000 de dolari. La noi am găsit un blog dedicat fenomenului:http://www.stencil.ro/. De curând a avut loc o expoziţie. Găsiţi aici amănunte:http://www.cotidianul.ro/stencilul_oficializat_in_romania-45209.html.
Cum locuiesc la câţiva paşi de Universitatea Naţională de Arte(Dumnezeule, ce ne place să schimbăm titulaturi, crezând că aşa rezolvăm problemele!) am dar o raită pe strada Banului, care s-a transformat într-un soi de galerie în aer liber. În următoarea postare veţi vedea ce-am găsit acolo. Acum, să-i vedem pe ai lor.

Niciun comentariu: